Alstom ja Italian Rautatiet (FSI) juhlistivat Pendolinojen 25-vuotista taivalta

8.10.2013

Alstom ja Italian valtion rautatiet, Ferrovie dello Stato Italiane (FS), ovat juhlistaneet Pendolinojen 25-vuotisjuhlaa Milanon päärautatieasemalla Italiassa. Tapahtumassa oli esillä kaksi Pendolino-mallia: ETR 401, ensimmäinen Alstomin* Saviglianon tehtaalla Italiassa vuonna 1974 valmistama prototyyppi, ja ETR 450, ensimmäinen kaupallisessa liikenteessä vuonna 1988 Milano-Rooma –reitillä aloittanut juna. 

Pendolino-junat ovat osa Alstomin nopeiden junien tarjoamaa. Junat on suunniteltu ajamaan jopa 250 km/h sekä nopeilla että perinteisillä raiteilla. Pendolinoja on myyty yhteensä lähes 500, mikä tekee siitä yhden maailman suosituimmista nopeista junamalleista. Juna on sertifioitu liikennöimään 13 maassa (mukaan lukien eri maiden välillä oleva liikennöinti).

Myös Suomessa liikennöi 18 Pendolino-junaa sekä neljä Pendolino Allegro -junaa.

Pendolino-junat voidaan räätälöidä niin sisäosiltaan ja vaunujen lukumäärän osalta (3 – 11 vaunua) kuin jännitteen ja raideleveyden osalta. Pendolinot toimivat äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa (+45oC ja -45oC välillä). Pendolino-juniin voidaan asentaa Tiltronix, Alstomin kallistusteknologia, jonka ansiosta juna kallistuu jopa 8 astetta ja voi silti ajaa kaarteisiin 250 km/h. Tämän teknologian myötä junat voivat ajaa 30 – 35 % nopeammin kuin normaalit ei-kallistuvat junat.

Pendolino-junia valmistetaan lähinnä Alstomin Saviglianon tehtailla Italiassa. Juna otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1988. Nyt näitä junia on myyty yhteensä 492 ympäri maailmaa. Junat liikennöivät 13 eri maassa (Italia, Saksa, Itävalta, Tsekki, Sveitsi, Slovenia, UK, Portugal, Slovakia, Espanja, Suomi, Kiina ja Venäjä - sekä pian myös Puola). Parhaillaan Saviglianon tehtailla valmistetaan Pendolino-junia Sveitsiin  (SBB) ja Puolaan (PKP).

* = Tehtaat alunperin nimeltään Fiat Ferroviaria, Alstom hankki tehtaat omistukseensa vuonna 2000.

Lue myös