Alstom Gridin Tampereen tehdas toimittaa Saudi-Arabiaan laitteita sähkönsiirron tehokkuuden parantamiseksi

27.11.2013


Alstom Grid on saanut Saudi Electricity Companyltä (SEC) avaimet käteen -tilauksen FACTS-teknologian[1] toimittamiseksi Quwayyahin sähköasemalle Saudi-Arabiaan. Alstomin staattinen loistehon kompensaattorilaitteisto (Static Var Compensator = SVC), jonka toimittaa Alstom Gridin Tampereen tehdas, parantaa sähkönsiirron tehokkuutta nopean loistehon kompensoinnin avulla Saudi-Arabian vaihtovirtaverkossa. SVC on osa projektia, jonka kokonaisarvo Alstom Gridille on noin 30 miljoonaa euroa.

Alstom Gridin Tampereella sijaitseva Kompensointilaitteita ja –järjestelmiä toimittava yhtiö suunnittelee, valmistaa, testaa ja toimittaa staattisen loistehon kompensaattorilaitteiston (-50/+170MVAr 132kV) sekä siihen sisältyvät kondensaattorit ja ilmasydämiset kuristimet Quwayyahin sähköasemalle, joka sijaitsee keskellä Saudi-Arabiaa, noin 200 km Riaydhista länteen. SVC-laitteisto tullaan kytkemään verkkoon tammikuussa 2015.

Perustus-, rakennus - ja asennustöistä, muista materiaalitoimituksista (kuten muuntajat ja kaasueristeinen sähköasema laitteistoineen) sekä paikallisesta projektinhallinnasta vastaa Alstom Gridin Riyadhin yksikkö.

Staattinen loistehon kompensaattori (Static VAr Compensator, SVC) on teknologiaa, joka parantaa sähkönsiirron tehokkuutta ja luotettavuutta siirtoverkossa. Staattisten kompensaattorien tarkoituksena on tuottaa sähköverkkoon induktiivista tai kapasitiivista loistehoa mahdollisimman nopeasti ja siten parantaa sähkön laatua ja siirtoverkon tehokkuutta. Alstomin SVC-järjestelmät ovat luotettavia ja niiden käytettävyys on erinomainen.

Jouni Mälkönen, Alstom Gridin Tampereen Kompensointijärjestelmät –yksikön johtaja, sanoi: ” Tämä tilaus on tärkeä osoitus kilpailukyvystämme Lähi-idän merkittävällä markkina-alueella sekä asiakkaidemme vahvasta luottamuksesta Alstomin kykyyn toimittaa vaativia sähkönsiirtoa parantavia projekteja ”avaimet käteen” –periaatteella.”

Sähkön tarve kasvaa Saudi-Arabiassa tällä hetkellä 8 % vuodessa, johtuen mittavista vuoteen 2022 ulottuvista teollisuuden kehittämissuunnitelmista ja jopa kuuden uuden kaupungin  rakentamisesta maahan. Sähkön kysynnän odotetaan saavuttavan 70 GW vuoteen 2020 mennessä ​​nykyisen kansallisen tuotantokapasiteetin ollessa 40 GW. Johtavana sähköverkkojen kehittäjänä Alstom Grid tukee Saudi-Arabian kuningaskuntaa energia-alalla.


Lehdistön yhteydenotot:

Viestintäjohtaja Sari Luhanka, sari.luhanka@alstom.com[1] FACTS (Flexible Alternating Current Transmission Systems) tarkoittaa vaihtovirran siirtotekniikkaa, jonka avulla parannetaan tai ylläpidetään sähköverkon siirtokapasiteettia, jännitestabiilisuutta ja luotettavuutta sekä vähennetään kokonaistehohäviöitä.