Muukon tuulipuisto käynnistyy

14.6.2013

TuuliMuukon tuulipuisto Lappeenrannassa aloittaa sähköntuotannon aikataulun mukaisesti kesäkuun puolivälissä. Muukon 21 MW:n tuulipuisto koostuu seitsemästä Alstomin ECO110- tuuliturbiinista, kukin teholtaan 3.0 MW.

Puisto on LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy:n avaus tuulivoimaliiketoiminnnassa.  TuuliMuukko Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja LähiTapiolan kiinteistösijoitusjohtaja Vesa Eskoli  toteaa:” Puisto saatiin tuotantoon aikataulussa ja Alstom pystyi toteuttamaan projektin suunnitelmien mukaan, mistä olemme tyytyväisiä. ”

Muukon tuulipuisto on valmistuessaan yksi Suomen suurimmista sisämaan tuulipuistoista. Tuulipuiston valmistuminen lisää Suomen tuulivoimakapasiteettia vajaalla 10 %. Muukon tuulipuistossa tuotettu sähkö korvaa hiilellä tuotettua energiaa ja tuottaa sähköä noin 3000:n sähkölämmitteisen omakotitalon vaatiman määrän.

Alstom ja TuuliMuukko Oy allekirjoittivat sopimuksen projektista heinäkuussa 2012. Turbiinit rakennettiin Alstomin tehtailla Espanjassa ja niiden asennustyöt  Muukonkankaalla alkoivat helmi-maaliskuussa 2013. Turbiinien käyttöönotto ja testaus alkoivat huhtikuussa, jolloin myös ensimmäinen turbiini kytkettiin verkkoon. Tuulivoimaloiden testit jatkuvat kesän ajan.

Alstom vastaa Muukon tuulipuiston käyttö- ja kunnossapitotöistä  seuraavan 12 vuoden ajan.

Markus Alholm, Suomen Alstomin maajohtaja, sanoi: ”Olemme hyvin tyytyväisiä tästä Alstomin ensimmäisestä pohjoismaisesta tuulipuistoreferenssistä, jonka toteutimme haasteellisessa aikataulussa ja talviolosuhteissa täyttäen vaativan asiakkaamme toiveet hyvässä yhteistyössä.”

Muukon tuulipuisto vihitään juhlallisesti käyttöön elokuussa, keskiviikkona 21.8, jolloin myös yleisöllä on mahdollisuus tutustua tuulipuistoon.

Muukon tuulipuiston ECO110-turbiinien roottorin halkaisija on 110 metriä ja tornien korkeus 90 metriä.  Turbiinit soveltuvat hyvin alhaisille ja keskinopeille tuuliolosuhteille ja ne on varustettu ns. talvipaketilla, jotta ne soveltuvat suomalaisiin talviolosuhteisiin. ECO110-tuuliturbiinit ovat osa Alstomin taattua ECO100-turbiinituoteperhettä ja tulos yli 30 vuoden kokemuksesta tuulivoimaloiden suunnittelussa. Alstom on asentanut yli 2500 tuuliturbiinia yli 150 tuulipuistoon, yhteensä n. 3800 MW. Kaikki Alstomin tuuliturbiinit perustuvat ainutlaatuiseen ja testattuun ALSTOM PURE TORQUE® -roottorin tukirakenteeseen, joka suojaa vaihdelaatikkoa sekä muita pyöriviä komponentteja roottorin aiheuttamilta vääntökuormilta toimien näin luotettavammin ja alhaisemmilla huoltokustannuksilla.

TuuliMuukko on TuuliTapiola ky:n ja Tuulisaimaa Oy:n yhteisesti omistama yhtiö, jossa TuuliSaimaa on vastannut projektin toteutuksesta. TuuliMuukon projekti on toteutettu yksityisellä rahoituksella.