Alstom parantaa sähkönsiirron vakautta ja laatua Saudi Arabiassa

Alstom Grid on saanut Saudi Electricity Companyltä (SEC) 47 miljoonan euron Avaimet käteen -tilauksen FACTS[1]-teknologian toimittamiseksi Saudi-Arabiaan. Alstom toimittaa staattisen loistehon kompensointijärjestelmän (Static Var Compensator = SVC) Jeddahin sähköasemalle Punaisen meren rannalle läntiseen Saudi-Arabiaan sekä kaksi kondensaattoriparistoa Wadi Jaleelin sähköasemalle Mekkaan, noin 200 km päähän Jeddan kaupungista. SVC-järjestelmä (-150 / + 300 MVAr at 110 kV) parantaa ja kasvattaa merkittävästi sähkönsiirron tehokkuutta ja luotettavuutta Saudi-Arabian siirtoverkossa. Järjestelmät toimitetaan asiakkaalle vuoden 2016 aikana.

SVC-järjestelmässä hyödynnetään Alstomin  patentoimaa uutta, parannettua SVC-konfiguraatiota, jolla saavutetaan aiempaa oleellisesti parempi tekninen suorituskyky. SVC tuottaa nopeaa  jännitetukea sähköasemilla, se vakauttaa sähkönsyöttöä ja vahvistaa sähköverkkoa; sähköä syötetään laajoille alueille Jeddan ja Mekan lähistöllä. SVC-järjestelmän lisäksi Alstom toimittaa kaksi 100 MVAr kondensaattoriparistoa Wadi Jaleelin sähköasemalle Mekkaan ja laajentaa olemassa olevaa kaasueristeistä Jeddah Northin 380 kV sähköasemaa. SVC - ja paristo -laitteistot valmistetaan Alstomin tehtailla Tampereella. Perustus-, rakennus - ja asennustöistä, muista materiaalitoimituksista sekä paikallisesta projektinhallinnasta vastaa Alstomin Riyadhin yksikkö.

Jouni Mälkönen, ALSTOM Grid Oy:n toimitusjohtaja, sanoi:”Saudi-Arabia on  yksi maailman merkittävimmistä ja vaativimmista kompensointilaitteistojen markkina-alueista. Tämä tilaus vahvistaa asemaamme yhtenä maailman johtavista FACTS-teknologian toimittajista ja on osoitus innovatiivisen teknologiamme tuomasta kilpailukyvystä.”

Saudi-Arabia on maailman kolmanneksi suurin sähkönsiirron markkina-alue ja maailman suurin markkina-alue Avaimet käteen -vaihtovirtasähköasemille. Saudi-Arabian hallitus on sitoutunut käyttämään miljardeja uusiin infrastruktuurihankkeisiin niin voimalaitos-, teollisuus-, liikenne- ja rakennusalallakin. 

 [1] FACTS (Flexible Alternating Current Transmission Systems) tarkoittaa vaihtovirran siirtotekniikkaa, jonka avulla parannetaan tai ylläpidetään sähköverkon siirtokapasiteettia, jännitestabiilisuutta ja luotettavuutta sekä vähennetään kokonaistehohäviöitä.