Alstom toimittaa uuden generaattorin ja modernisoi kaksi nykyistä generaattoria Harjavallan vesivoimalaitoksella

4.6.2014

Alstom on allekirjoittanut sopimuksen Harjavallan 72 MW:n vesivoimalaitoksen omistavan Länsi-Suomen Voima Oy:n [1] kanssa kahden generaattorin modernisoinnista sekä yhden uuden generaattorin toimituksesta. Generaattoriprojektien arvo on yli 10 M€. Työt tehdään vuosina 2016 ja 2017 ja ne ovat osa Harjavallan vesivoimalaitoksen kokonaismodernisointiprojektia, jolla voimalaitoksen kokonaisteho nousee 110 MW.

Sopimuksen mukaan Alstom modernisoi kaksi generaattoria, jotka on valmistettu alun perin vuosina 1939 ja 1940. Modernisointiprojekti sisältää staattorin, magnetointijärjestelmän ja jäähdytysjärjestelmän täydellisen uusinnan, nykyisen roottorin ja akselin kunnostuksen sekä laakerien uusinnan tai kunnostuksen. Modernisoinnin jälkeen generaattorit on uudistettu vastaamaan nykyaikaista suunnittelua, myös niiden teho kasvaa (2x53 MVA nykyisten 2x46 MVA sijaan). Lisäksi Alstom toimittaa täysin uuden 25 MVA generaattorin. Uusi generaattori valmistetaan Alstomin Bilbaon tehtaalla Espanjassa.

Markus Alholm, Suomen Alstomin maajohtaja, sanoi: ”Projektin ansiosta Harjavallan vesivoimalaitoksen teho nousee merkittävästi ja Länsi-Suomen Voima Oy pystyy toimittamaan luotettavasti uusiutuvaa energiaa Etelä-Suomeen. Tämä tilaus vahvistaa strategiaamme tukea asiakkaitamme kunnossapitopalveluilla, joilla voidaan optimoida laitosten luotettava toiminta niiden koko elinkaaren ajan.”

Olli Nummelin, Länsi-Suomen Voiman toimitusjohtaja, kertoi: ”Peruskorjauksen ja uuden koneyksikön myötä voimme nostaa laitoksen tuotantokapasiteettia ja parantaa generaattorien tehokkuutta, säädettävyyttä ja ympäristöturvallisuutta. Valitsimme Alstomin generaattoriprojektien toteuttajaksi heidän osaamisensa ja pitkän kokemuksensa vuoksi.”

Kokemäenjoessa sijaitseva Harjavallan vesivoimalaitos on rakennettu vuonna 1939 ja se on yksi Etelä-Suomen tehokkaimmista vesivoimalaitoksista. Voimalaitoksen pudotuskorkeus on 26,4 metriä

Alstom on toteuttanut onnistuneesti monia vesivoimaprojekteja Suomessa, mm. Voikkaan, Keltin, Kuusankosken, Ämmäkosken, Koivukosken ja Pyhännänkosken vesivoimalaitoksilla.


 


[1] Länsi-Suomen Voima Oy:n omistavat UPM-Kymmene Oyj, PVO-Vesivoima Oy, Statkraft Suomi Oy, Porin kaupunki ja Pori Energia Oy.

 

Harjavallan vesivoimalaitos

Lehdistön yhteydenotot:

Sari Luhanka (Suomen Alstom)
puhelin 050 3860 353
sari.luhanka@alstom.com

Stephanie Grange / Jérôme Bridon (Alstom Renewable Power)
puhelin +33 1 41 49 78 62 /38 78
stephanie.grange@power.alstom.com /jerome.bridon@power.alstom.com