Alstom leverantör av nya motorvagnar till Jönköpings Länstrafik

2008-05-30

Det är Alstoms fjärde kontrakt för tågmodellen i Sverige. SL:s nya pendeltåg (X60) togs i trafik augusti 2005 och i december 2006 tecknade Skånetrafiken avtal för nya Pågatåg (X61). I år har också Östgötatrafiken beställt tio tåg av samma modell. Jönköpings Länstrafik nya regionaltåg är av samma konfiguration som Pågatågen och Östgötatrafikens tåg med fyrdelade motorvagnar som har genomgående låggolv, bekväma sittplatser och toalett.

– Dagens order är bevis på att Coradia Nordic är standardtåget för regional spårtrafik i Norden. Vi har hittills sålt 127 tåg av modellen i Sverige och drygt 100 i Tyskland. Flera regioner står inför förnyelse av sina regionaltåg och Alstom har etablerat sig som en central leverantör på den nordiska marknaden med väl beprövade produkter, kommenterar Pelle Svensson, VD för Alstom Transport Norden.

Coradia Nordic är ett tåg helt anpassat för de nordiska klimatförhållandena. Med all utrustning monterad på taket blåser snö och is bort, vilket underlättar underhåll och minskar slitage. Tågets snabba acceleration och retardation ökar kapaciteten i nätverket och kortar restiderna. Golvet ligger helt i nivå med plattformarna, vilket ökar tillgängligheten.

Beställningen av nya tåg är ett led i utvecklingen av genomgående trafik med regionaltåg från Jönköping via Nässjö och Linköping till Norrköping. De nya tågen planeras komma i trafik i december 2010 och ersätter då nuvarande dieseldrivna motorvagnar.

Tågen kommer att tillverkas i Alstoms anläggning i Salzgitter i Tyskland. Leveranserna sker under andra halvan av 2010 med trafikstart samma år.

För mer information:
Pelle Svensson, VD Alstom Transport Norden
08-723 65 91 alt. 0704-111000

Ann-Kari Edenius, Communications Director Alstom Transport Norden
08-723 65 88 alt 070-992 49 20

Ingemar Lundin, VD Jönköpings Länstrafik AB
0730-28 55 01