Sista X60 levererad till Stockholm

2008-05-29

Tåget - med serienummer 6071 - anlände tidtabellsenligt klockan 16.51 till SL:s depå i Bro utanför Stockholm. Tåget rullade ut från fabriken i Salzgitter på måndag morgon och kördes av Alstoms personal till Trelleborg, där Stockholmstågs rutinerade förare Lasse Eriksson tog över spakarna. 

I Bro hälsade ett stort uppbåd av personer, som alla har varit engagerade i X60-projektet, tåget välkommen med en varm applåd. Bland deltagarna fanns personal från SL, Stockholmståg (operatör), EuroMaint (underhållsansvarig) och Alstom Transport, som levererat tåget.

Alstoms projektledare Martin Sterner och SL:s projektledare Johan Sjöholm körde tåget den avslutande sträckan fram till stoppbocken i depån.

Alstom vann kontraktet för X60 år 2002, då SL beställde 55 tåg. Under 2006 utnyttjade SL optionen och beställde ytterligare 16 tåg. X60 togs i trafik i augusti 2005. X60 är 107 meter långt, världens längsta sammanledade motorvagnståg, med en kapacitet på nära 1000 passagerare.