Alstom påbörjar leverans av nya pendeltåg i Stockholm

2016-04-04
© Kasper Dudzik

Tidigare idag invigde Stockholms Läns Landsting SLL, SL och Alstom tillsammans de 46 nya pendeltågen Coradia Nordic [1] som beställdes av SLL i juni 2012 [2]

De första två tågen levererades till SLL från Alstoms fabrik i Salzgitter i Tyskland enligt tidplan i slutet av januari 2016. Alstom kommer nu att leverera två tåg per månad fram till november 2017. Totalt har Alstom då levererat 129 tågset till SL. Alstom har tidigare levererat 83 stycken tåg av tidigare generationer av Coradia Nordic som idag används i SL:s pendeltågstrafik.   

De nya pendeltågen är en utveckling av Coradia Nordic-tågen och de är förbättrade på över 150 punkter, de flesta tekniska. Bland annat är de utrustade med det europagemensamma signalsystemet för järnväg (ERTMS) och möter alla de senaste kraven för smidig tågtrafik över landsgränserna i Europa. Tågen har också utvecklats tekniskt för att bland annat underlätta fordonsunderhållet.  

- Våra pendeltåg är redan ett känt inslag i stockholmarnas vardag. Alstom är glada att kunna erbjuda den senaste tekniken och därmed ytterligare bidra till en hållbar kollektivtrafik i Stockholms stad, säger Per Öster, VD för Alstom Norden. 


[1] Coradia Nordic X60B

[2] Beställningen gjordes i juni 2012 och är värd cirka 4 miljarder kronor. Den var en del av ett ramavtal mellan Alstom och SL som undertecknades 2002. 

Presskontakt

Maria Parent
Kommunikationschef Alstom Norden
maria.parent@alstom.com
mobil: 076-807 65 50