Hopp til hovedinnhold

Minister Lies: «(Tog)fremtiden starter i Niedersachsen»

Press Contacts

Visit our media section and follow the link "Press contacts"

  • Brenselcelletog erstatter dieseltog   
  • Alstom bygger 14 Coradia iLint-tog i Salzgitter for LNVG
  • Linde leverer hydrogen til togene

Alle partene som var involvert i kontraktsigneringen i Wolfsburg på torsdag, var enige om dette: Fremtidens tog vil bli drevet med hydrogen, kjøres helt uten utslipp og den første passasjertransporten vil starte i Niedersachsen. Toget heter «Coradia iLint» og er bygd av jernbaneprodusenten Alstom for den lokale transportmyndigheten i Niedersachsen (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen – LNVG). Det skal bygges totalt 14 brenselcelletog ved anlegget i Salzgitter, og planen er at togene skal frakte reisende mellom Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde og Buxtehude fra desember 2021. De vil erstatte dieselmotorvognsettene (DMU) til transportmyndigheten Elbe-Weser-Verkehrsbetriebe (evb), og redusere de forurensende utslippene fra den daglige driften til null. Hydrogenforsyningen til toget skal sikres med en egen hydrogenstasjon fra Linde Group. Coradia iLint kan dekke opptil 1 000 kilometer på én tank, og kan nå en maksimal hastighet på opptil 140 km/t.    

På torsdag skrev ledelsen ved LNVG, Alstom og Linde i pressens nærvær under på kontraktene om levering av 14 brenselcelletog og 30-års vedlikehold og energiforsyning i Wolfsburg. Olaf Lies, minister for økonomi og samferdsel i Niedersachsen, hadde invitert ministerkollegene sine til denne kontraktssigneringen i anledning samferdselsministerkonferansen slik at de skulle få danne seg sitt eget inntrykk av prototypen til Coradia iLint, som skal settes i prøvedrift på evb-nettet våren 2018 sammen med et kjøretøy nummer to.  

I Wolfsburg overleverte samferdselsminister Lies den offisielle kunngjøringen om finansiering til de to LNVG-sjefene Hans-Joachim Menn og Klaus Hoffmeister. LNVG skal kjøpe inn Coradia iLint-togene til sin egen kjøretøyflåte, og skal deretter leie dem ut til en jernbaneoperatør. Brenselcelletogene skal vedlikeholdes av Alstom i depotet til evb i Bremervörde, som vil bli utvidet for dette formålet. 

Samferdselsminister Olaf Lies sa: «Fra nå av vil det være et reelt alternativ til dieseltog for ikke-elektrifisert jernbanetransport. Hydrogen og brenselceller er en ideell kombinasjon både for å beskytte klimaet, og for energi- og transportrevolusjonen. De muliggjør lagring av energi og utslippsfrie skinnegående reiser. Vi finansierer innovative teknologier og bidrar med et bærekraftig tilskudd til energirevolusjonen innen transportsektoren. Jeg er glad for at Alstom vil bygge togene i Niedersachsen, og dermed ytterligere styrke produksjonsanlegget deres i Salzgitter.»

Enak Ferlemann, parlamentarisk statssekretær i det føderale departementet for samferdsel og digital infrastruktur (BMVI), erklærte: «Utslippsfrie, energieffektive og kostnadseffektive – togsett som drives med brenselceller, er et miljøvennlig alternativ til diesellokomotiver. For å styrke industrianlegget i Niedersachsen, ønsker vi å finansiere LNVGs prosjekt ved å investere rundt 8,4 millioner euro. Midlene skal hentes fra det nasjonale innovasjonsprogrammet for hydrogen og brenselcelleteknologi (NIP 2).» 
Menn og Hoffmeister, som leder transportmyndigheten som organiserer den regionale skinnegående transporten mellom Nordsjøen og Harz-fjellene, bruker årlig nesten 300 millioner euro av skatteinntektene på dette, og understreket under kontraktssigneringen: «Brenselcelleteknologi har gode sjanser til å bli rådende i Tyskland de neste 10 til 15 årene, når dieselbilene tvinges mer og mer ut av markedet», sa de da de skisserte fremtiden for jernbanetransporten. 

Gian Luca Erbacci, Senior Vice President for Europa i Alstom, sa i Wolfsburg: «Dagen i dag representerer et virkelig gjennombrudd i jernbanetransporten og et stort skritt på veien mot et rent mobilitetssystem. For første gang i verden vil et hydrogendrevet regionalt passasjertog erstatte dieseltog, og generere null utslipp med samme ytelse som et vanlig regionaltog og med en autonomi på opptil 1 000 km. Vi i Alstom er svært stolte over å ha utviklet Coradia iLint-toget i Salzgitter i Niedersachsen. Vi er takknemlige overfor tyske føderale myndigheter og den regionale regjeringen i Niedersachsen for deres kontinuerlige støtte og tillit til Alstoms sterke innovasjonsevne».

Garantien for en pålitelig og sikker tilførsel av energi er én av forutsetningene for en vellykket bruk av brenselcelletog. Linde Group, et verdensledende selskap innen industrigass og ingeniørvitenskap, vil stå for leveransen av hydrogen til de nye brenselcelletogene, og vil derfor bygge og drive verdens første hydrogenstasjon for tog i Bremervörde. De nødvendige investeringskostnadene er beregnet til rundt 10 millioner euro og finansieres av den føderale regjeringen.  LNVG vil leie lokalene til stasjonen fra evb, og vil gjøre dem tilgjengelig for Linde AG, som også er ansvarlig for drifts- og byggetillatelsen. Produksjon på stedet av hydrogen ved elektrolyse og ved hjelp av vindenergi skal planlegges i en senere fase av prosjektet.

Bernd Eulitz, styremedlem i Linde AG, understreket: «Bruk av hydrogen til jernbanekjøretøy er en milepæl i bruken av brenselceller i utslippsfri transport. For første gang vil denne sektoren og hydrogeninfrastrukturen kobles sammen i et betydelig omfang og på en måte som er økonomisk levedyktig.  Denne utviklingen vil presse frem etableringen av et hydrogensamfunn, og vil skape nye løsninger for lagring og transport av energi. Vi er stolte over å være del av dette innovasjonsprosjektet.».