Alstom поставит в Швецию 46 региональных поездов Coradia Nordic

Press Contacts

Visit our media section and follow the link "Press contacts"

Alstom Transport har fått en order av AB Storstockholms lokaltrafik för 46 nya Coradia Nordic Regionaltåg. Ordern är en del av ett ramavtal som signerades 2002 mellan Alstom och SL och är värd 440 miljoner Euro. Totalt har SL beställt 129 Coradia Nordic Regionaltåg av Alstom.

Ordern tillåter SL att ersätta en del av sin åldrande flotta och att utöka sitt nätverk. De 46 tågen, som kommer att trafikera Storstockholmsområdet, börjar levereras under 2016.

- Den nya ordern från SL är ett tydligt bevis på förtroendet för Alstom Transports lösningar och expertis för att säkra en hållbar kollektivtrafik i Storstockholmsregionen, säger Henrik Anderberg, VD Alstom Transport i Sverige.

- Vi är övertygade om att tillkomsten av nya, moderna vagnar i pendeltågstrafiken ökar kollektivtrafikens konkurrenskraft och att vagnarna kommer att bidra till att kundnöjdheten ökar, säger SL:s VD Anders Lindström. 

Coradia Nordic regionaltåg är en 6- vagnars EMU (Electric Multiple Unit) som kan färdas i hastigheter upp till 160 km/t. Vagnarna kommer att vara utrustade med den modernaste ERTMS*-teknologin och därmed kunna möta de senaste kraven för interoperabilitet.

Fordonens distribuerade drivsystem möjliggör optimerad bromsning och acceleration av varje vagn, vilket reducerar energiåtgången. De material som används i Coradia Nordic kan återvinnas till 95 %. Tåget har utvecklats för att kunna köras i temperaturer ner till -35 C.

För att möta alla passagerares behov av komfort, tillgänglighet och mobilitet är Coradia Nordic designad med genomgående lågt golv och frånvaro av trappsteg.

Coradia Nordic till SL kommer att tillverkas i Alstoms kompetenscenter för regionaltåg i Salzgitter, Tyskland. Sedan 2002 har Alstom sålt 239 Coradia Nordic regionaltåg i hela Sverige.