Hyppää pääsisältöön

Alstomin Tampereen tehtaalle 15 M€ tilaukset HVDC-projekteihin Intiaan, Kanadaan ja Etelä-Koreaan

Press Contacts

Visit our media section and follow the link "Press contacts"

Alstom Gridin Kompensointilaitteet –yksikkö Tampereella on saanut yhteensä 15 miljoonan euron tilaukset ilmasydämisistä kuristimista ja kondensaattoriparistoista. Laitetoimitukset ovat alihankintasopimuksia Alstomin elokuun lopussa julkistamiin kolmeen isoon HVDC-projektin, joiden yhteisarvo konsernille on 800 M€.

Tampereen tehtaan laitetilaukset sisältävät yhteensä 200 ilmasydämisen kuristimen ja kondensaattoripariston suunnittelun, valmistuksen ja toimituksen vaihtovirtasuodatinratkaisuille. Laitetoimitukset ajoittuvat syksyn 2015 ja kesän 2016 väliselle ajalle. Laitteistot toimitetaan HVDC-projekteihin Intiaan (Champa II), Kanadaan (Labradorin saaren sähkönsiirtoyhteys) ja Etelä-Koreaan (Dangjin).

Tampereen tehdas on aiemminkin toimittanut laitteita vastaaviin projekteihin. Ilmasydämisiä kuristimia ja kondensaattoriparistoja toimitettiin onnistuneesti mm. Jejun vuonna 2014 päättyneeseen HVDC-projektiin Etelä-Koreaan, vastaavia laitteita valmistetaan parhaillaan Tampereella Champa I HVDC-projektiin Intiaan.

”Nämä tilaukset vahvistavat asemaamme asiantuntevana ja kokeneena laitetoimittajana hyvin haasteellisiin ilmasto-olosuhteisiin, jotka vaihtelevat Intian trooppisesta (Champa I ja II) Kanadan arktisiin (Labradorin saaren sähkönsiirtoyhteys)”, sanoo Timo Ala-Heikkilä, Alstom Gridin Kompensointilaitteet-yksikön johtaja.

Vaihtovirtasuodattimia tarvitaan HVDC-projektien konvertteriasemilla vähentämään vaihtovirran ja jännitteen yliaallot hyväksyttävän alhaisille tasoille. HVDC, toisaalta, mahdollistaa suurten sähkömäärien siirron tehokkaasti pitkillä välimatkoilla tasasähköä käyttäen, sen avulla voidaan siirtää 30% enemmän sähköä kuin perinteisillä vaihtovirtateknologioilla.

Näiden kolmen merkittävän HVDC-projektin avulla rakennetaan ’energian valtateitä’ siirtämään suuria sähkömääriä Intiassa, tuomaan sähköä suoraan eteläkorealaisen kaupungin keskustaan ja integroimaan uusiutuvia energialähteitä Kanadan Atlantic -alueella.