Hoppa till huvudinnehåll

Follow us on

Follow us on

Alstoms vätgaståg har avslutat tre månaders lyckade testturer i Österrike

Download as PDF
Press contacts - Corporate

Samuel Miller

Send an email

Tel: + 33 1 57 06 67 74

Coralie Collet

Send an email

Tel: +33 (1) 57 06 18 81

Press contacts - Germany

Stefan Brauße

Send an email

Tel: +49 (0)163 77 36 705

Joern Bischoff

Send an email

Tel: +49 (0) 174 925 0348

Coradia iLint är nu godkänd för den österrikiska järnvägen och har framgångsrikt slutfört testkörningar med passagerare för ÖBB

2 december 2020 Alstoms Coradia iLint, världens första vätgasbränslecellståg, har precis avslutat tre månaders lyckade testkörningar för ÖBB:s (Österrikes federala järnvägar). Tågen har precis också fått officiellt godkännande från den högsta järnvägsmyndigheten i landet, det österrikiska federala ministeriet för klimatskydd, miljö, energi, rörlighet, innovation och teknik (BMK).

Dessa viktiga milstolpar gör Österrike till det andra landet i Europa, efter Tyskland, som helt godkänner Coradia iLint som ett utsläppsfritt alternativ till dieseldrift. Alstom befäster sin världsledande position inom vätgaståg - ingen annan tågtillverkare kan för närvarande erbjuda ett beprövat, testat vätgaståg som är redo för serietillverkning.

 • Vi är oerhört stolta över att Coradia iLint har visat sig lämplig för alla typer av linjer - även i branta sektioner är tågets prestanda övertygande, och för att tåget nu har fått officiellt godkännande i Österrike. Jag gratulerar också ÖBB för att vara en pionjär inom vätgasteknik på järnväg i Österrike, säger Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Alstom Europa.

Under de tre månadernas testkörning på fyra krävande rutter i södra Niederösterreich, Wien och östra Steiermark, klarade tågets funktion och prestanda även branta banavsnitt under de mest varierande klimatförhållande. ÖBB är mycket positiv till vätgaståget och testturerna.  Efter de lyckade testerna i Österrike kommer de insamlade uppgifterna nu att analyseras för att ytterligare förbättra tekniken för sitt sammanhang.

En översikt över Alstoms milstolpar för vätgas som drivmedel för tåg:

 • 27 november 2020

Tre månaders lyckade testkörningar för ÖBB i regelbunden persontrafik avslutas

 • Oktober 2020

Godkännande av Coradia iLint av federala ministeriet för klimatskydd, miljö, energi, rörlighet, innovation och teknik (BMK) som enda vätgaståget för det österrikiska järnvägsnätet

 • Mars 2020

Alstom har framgångsrikt testat Coradia iLint-bränslecellståg under tio dagar på rutten mellan Groningen och Leeuwarden (65 km) i den holländska provinsen Groningen.

 • Maj 2019

RMV: s dotterbolag fahma beställer världens största flotta av bränslecelltåg från Alstom. 27 bränslecelltåg ersätter dieseltåg på fyra regionala tåglinjer i Taunus-regionen från 2022. Totalt 41 bränslecelltåg är då sålda i Europa.

 • Januari/februari 2019

Coradia iLint visas på "Rail Show" i sex tyska delstater.

 • September 2018-Februari 2020

Efter 530 dagar och mer än 180 000 km avslutas den lyckade provperioden av världens två första vätgaståg i Weser-Elbes järnvägssystem.

 • Juli 2018

Godkännande för att köra vätgaståg i passagerartrafik på det statliga järnvägsnätet i Tyskland.

 • Mars/april 2017

Första testkörningar av Coradia iLint på Alstoms egen bana i Salzgitter i 80 km/h och på testbana i Velim (Tjeckien) upp till 140 km/h.

 • November 2017

Alstom och den lokala transportmyndigheten i Niedersachsen (Landesnahverkehrs-gesellschaft Niedersachsen, LNVG) undertecknar ett kontrakt för 14 Coradia iLint-tåg som ska ersätta befintliga dieseltåg från början av 2022.

 • September 2016

Alstom visar sitt utsläppsfria vätgaståg på Innotrans industriutställning i Berlin för första gången.

Coradia iLint™ – the world's 1st hydrogen powered train

Read more