Hoppa till huvudinnehåll

Follow us on

Follow us on

Alstom vinner största kontraktet i dansk järnvägshistoria

Download as PDF Press kit
Press contacts - Corporate

Samuel Miller

Send an email

Coralie Collet

Send an email
Investor relations

Martin Vaujour

Send an email

Claire Lepelletier

Send an email

Den första beställningen i ett ramavtal med DSB omfattar 100 Coradia Stream-tåg och 15 års underhåll

17 juni 2021 – Alstom, som är världsledande inom smarta och hållbara transporter, har vunnit det största anbudet för tåg i dansk järnvägshistoria. Ramavtalet med DSB är värt totalt 2,6 miljarder euro, och den första beställningen på 100 Coradia Stream™ regionaltåg samt ett 15-årigt fullserviceavtal för underhåll uppgår till 1,4 miljarder euro. Ramavtalet innehåller ytterligare 15 års underhåll och möjligheten att beställa ytterligare tåg.

Leveransen av DSB:s "Fremtidens Tog - Nye Tog" (Framtidens tåg - Nya tåg) är planerad att börja under det sista kvartalet 2024. Den nya flottan kommer att fungera som en regional och snabb järnvägstjänst och koppla samman Frederikshavn i norr till Rødby i sydöstra Danmark via vägen genom Köpenhamn.

.- Vi är naturligtvis oerhört glada över att DSB har valt Alstom för att leverera deras ”Framtidens tåg”. Det bekräftar Alstoms position som en pålitlig och världsledande tågtillverkare. Samtidigt har vi redan ett antal långsiktiga underhållsavtal runt om i Europa, vilket innebär att vi har en robust serviceorganisation som stöder flottans tillförlitlighet, säger Rob Whyte, VD för Alstom Nordics.

€2.6
miljarder euro i ramavtal
€1.4
miljarder euro för första ordern
100
tåg beställda
15
år fullserviceavtal för underhåll

"När Coradia Stream rullar kommer den att leverera en exceptionell reseupplevelse. Det är ett modernt, högkvalitativt och elegant elektriskt tåg som kombinerar innovation, hållbarhet och hög komfort - något vi ser fram emot att presentera för passagerarna i Danmark"

Rob Whyte
VD för Alstom Nordics
Coradia Stream for DSB Exterior view
Coradia Stream for DSB, exterior view. Copyright Alstom Design&Styling

.- När Coradia Stream rullar kommer den att leverera en exceptionell reseupplevelse. Det är ett modernt, högkvalitativt och elegant elektriskt tåg som kombinerar innovation, hållbarhet och hög komfort - något vi ser fram emot att presentera för passagerarna i Danmark, säger Rob Whyte.

Coradia Stream är en toppmodern, högpresterande elektrisk multipelenhet (EMU) med lågt golv. Detta standardiserade tåg är den enda som uppfyller dagens krav på regional och intercity transport. Coradia Stream erbjuder en modulär design som gör det möjligt för operatörer att välja den konfiguration och inredning som fungerar bäst för deras marknads- och kommersiella strategi. Totalt har nästan 400 tåg baserade på Coradia Stream-plattformen redan beställts av Italien, Luxemburg och Nederländerna, vilket säkerställer att tågen är en beprövad produkt. Tåget kan utrustas med utsläppsfri teknik som batteri eller väte för drift på icke-elektrifierade ledningar. En speciell tågmodell med hög passagerarkapacitet kompletterar portföljen. Dessutom tar Alstoms hänsyn till produktens hela livscykel, från initial design till livslängd, vilket maximerar värdet på DSB:s tillgångar.

Alstom kommer att slutmontera tågen för DSB på sin anläggning i Salzgitter, Tyskland

Coradia Stream for DSB Exterior view

Alstom in Denmark

Read more