Hoppa till huvudinnehåll

Follow us on

Follow us on

Alstom vinner historiskt tågkontrakt i Norge – ska leverera upp till 200 regionaltåg

Download as PDF Press kit
Press contacts - Corporate

Samuel Miller

Send an email

Coralie Collet

Send an email
Investor relations

Martin Vaujour

Send an email

Claire Lepelletier

Send an email
  • Ramavtal med Norske Tog värt drygt €1,8 miljarder för att leverera upp till 200 Coradia Nordic-tåg

  • En första order om 30 tåg värd €380 miljoner

12 januari 2022 – Alstom, världsledande inom smart och hållbar mobilitet, har undertecknat ett ramatal med Norske Tog att tillhandahålla upp till 200 Coradia Nordic regionaltåg. Kontraktet, värderat till drygt €1,8 miljarder, utgör den mest betydande tågupphandlingen i Norges historia. Den första ordern omfattar 30 tåg och är värd €380 miljoner.

Leveransen av Norske Togs nya “Class 77” är planerad att börja 2025. Den nya tågflottan kommer att trafikera sträckan Ski-Stabekk i Oslo-regionen.

“Vi ser fram emot att kunna erbjuda en förbättrad kapacitet, bekvämlighet och mobiltelefontäckning för våra pendlare, säger Øystein Risan, Managing Director på Norske Tog.

“Vi är mycket glada att Norske Tog har valt Alstom för att bygga sin framtida tågflotta. Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden. Dessutom bekräftar den här ordern Alstoms ledande position i Norge, där vi redan utrustar hela den norska flottan med en ny signalsystemslösning,” säger Rob Whyte, Managing Director på Alstom Nordics.

Rob Whyte.JPG

“Vi är mycket glada att Norske Tog har valt Alstom för att bygga sin framtida tågflotta. Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden. Dessutom bekräftar den här ordern Alstoms ledande position i Norge, där vi redan utrustar hela den norska flottan med en ny signalsystemslösning.”

Rob Whyte
Managing Director på Alstom Nordics

Coradia Nordic för Norske Tog har specialanpassats för att möta behoven i det norska järnvägsnätet. Dess toppfart på 160 km/h säkrar en snabb och bekväm pendling i en rymlig och avkopplande miljö. Varje tågset kommer att bestå av sex vagnar med upp till 779 passagerare, vilket ger ungefär 40% högre kapacitet jämfört med tågen de ersätter. De nya tågen kommer att utrustas med det senaste ETCS[1]-signalsystemet, även detta från Alstom. Systemet kommer att omfatta en världsledande odometrilösning, designad för de mest krävande vinterförhållanden.

Coradia Nordic är ett toppmodernt och mångsidigt tåg konstruerat för att möta kraven för driftsäker järnvägstrafik i Norden. Tåget är designat med ett modulärt koncept som möjliggör för operatörer att välja en konfiguration och interiör anpassad för deras behov. För att maximera tillgänglighet och förbättra passagerarflöden är samtliga utgångar utrustade med lågt golv. Inkluderat är också Alstoms hållbara förhållningssätt till service och underhåll med innebörden att produktens hela livscykel beaktas, från design till slutanvändning, vilket både säkerställer värdet av Norske Togs tillgångar samt tar hänsyn till miljön. Mer än 270 Coradia Nordic-tåg har hittills levererats till kunder i Norden.

Alstom Coradia har gått i kommersiell trafik i över trettio år och fortsätter att möta behoven inom regional- och intercitytransport . I dag har Alstom sålt 3 300 Coradia-tåg världen över. Coradia erbjuds med både diesel och eldrift samt andra innovativa utsläppsfria alternativ såsom batteri och vätgasdrift för icke elektrifierade linjer.

€1.8 B
ramavtal för att tillhandahålla upp till 200 Coradia Nordic-tåg
30
tåg till ett värde av 380 miljoner euro
778
Passagerare

Coradia Nordic är ett toppmodernt och mångsidigt tåg konstruerat för att möta kraven för driftsäker järnvägstrafik i Norden. Tåget är designat med ett modulärt koncept som möjliggör för operatörer att välja en konfiguration och interiör anpassad för deras behov. För att maximera tillgänglighet och förbättra passagerarflöden är samtliga utgångar utrustade med lågt golv. Inkluderat är också Alstoms hållbara förhållningssätt till service och underhåll med innebörden att produktens hela livscykel beaktas, från design till slutanvändning, vilket både säkerställer värdet av Norske Togs tillgångar samt tar hänsyn till miljön. Mer än 270 Coradia Nordic-tåg har hittills levererats till kunder i Norden.

Alstom Coradia har gått i kommersiell trafik i över trettio år och fortsätter att möta behoven inom regional- och intercitytransport . I dag har Alstom sålt 3 300 Coradia-tåg världen över. Coradia erbjuds med både diesel och eldrift samt andra innovativa utsläppsfria alternativ såsom batteri och vätgasdrift för icke elektrifierade linjer.

 

Alstom™ och Coradia™ är skyddade varumärken hos Alstom Group.

[1] European Train Control System, Baseline 3 Release 2