Hoppa till huvudinnehåll

Alstom levererar sista tåget till Skånetrafiken

Download as PDF
Press contacts - Corporate

Coralie Collet

Send an email

Tel: + 33 (1) 57 06 18 81

Samuel Miller

Send an email

Tel: + 33 1 57 06 67 74

Press Contact Nordics

Maria Parent

Send an email

Tel: +46-76 807 6550

Press contacts - Germany

Tanja Kampa

Send an email

Tel: +49 5341 9007690

9 januari 2019 – Alstom har nu framgångsrikt levererat det sista av de 30 ytterligare regionala tåg som beställdes av Skånetrafiken i början av 2015. Skånetrafikens flotta av Coradia Nordic-tåg, mer kända som Pågatågen, uppgår nu till 99 fordon.

- Med denna leverans bekräftar Alstom sin position som Sveriges ledande leverantör av regionala tåg. Coradia Nordic-tågen har visat sig vara pålitliga och säkra, och Skånetrafiken är nu en av de största fordonsägarna i landet i en fortsatt växande region. Vi är mycket glada över att ha varit deras betrodda partner på denna resa, säger Rob Whyte, VD Alstom Norden.

- Vi är glada för ett bra samarbete med Alstom som fordonsleverantör av de nya Pågatågen. Vi har nu 99 stycken Pågatåg och är väl rustade för att möta nya kunder och en utökning av Pågatågstrafiken, säger Linda Westman, affärschef, Skånetrafiken.

Att åka kollektivt med tåg ger ett väsentligt mindre miljöavtryck. En resa mellan Malmö och Helsingborg med Skånetrafiken istället för med bil ger tio gånger mindre koldioxidutsläpp. Man sparar jämförelsevis ca 8,5kg koldioxid per resa[1].

De Coradia Nordic-tåg som nu levereras till Skånetrafiken består av fyra vagnar, är 74 meter långa, och har en kapacitet för upp till 510 passagerare. Tågen kommer att köras med en maximal hastighet på 160 km/h. Coradia-tågen kännetecknas av säkerhet och prestanda. Tågen är byggda på Alstoms anläggning i Salzgitter i Tyskland.

Sedan 2002 har mer än 270 regionala Coradia-tåg sålts i Sverige, inklusive SL, Norrtåg, Västtrafik och Östgötatrafiken. Totalt har mer än 3000 regionaltåg sålts i Europa, och de används för närvarande i Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien.

[1] Avståndet mellan Malmö och Helsingborg är 65 km. Utsläppen från en genomsnittlig resa mellan Malmö och Helsingborg med bil ger 9500 gram koldioxid, men en resa med Skånetrafiken släpper endast ut 910 gram koldioxid. Hela Skånetrafikens trafik släppte under 2017 ut i snitt 14 gram koldioxid per personkm (antalet km som kunden transporteras med kollektivtrafiken, vilket innebär antal resor multiplicerat med medelreslängden för resp resesätt). En genomsnittlig bil i Sverige släpper ut 146 gram/personkilometer (siffran baseras på Trafikverkets uträkningar). Källa Skånetrafikens Hållbarhetsredovisning 2017.