Hoppa till huvudinnehåll Skip to navigation Skip to search
Choose country

FNM och Alstom presenterar Italiens första vätgasdrivna tåg

Download as PDF
Press contact - Samuel Miller

Samuel Miller

Send an email
Press contacts - Italy

Gaia Mazzon

Send an email
  • Avtalet om att leverera sex vätgaståg till regionala järnvägsoperatören Trenord, med en option på ytterligare åtta, undertecknades i november 2020

  • Efter en testfas kommer tåget att tas i kommersiell drift inom Italiens första vätgasdal, belägen i Valcamonica längs Brescia-Iseo-Edolo-linjen

  • Det vätgasdrivna Coradia Stream-tåget uppfyller det europeiska målet at reducera CO2-utsläppen med 100 procent till år 2050

3 oktober 2023 – FNM, Ferrovie Nord Milano, presenterade idag, tillsammans med Alstom, global ledare inom smart och hållbar mobilitet, det vätgasdrivna Coradia Stream-tåget på ett evenemang under Expo Ferroviaria 2023. Nu inleds en ny era inom tågresande i Italien.

Tåget kommer att tas i kommersiell drift i Valcamonica mellan slutet av 2024 och början av 2025, längs den icke-elektrifierade Brescia-Iseo-Edolo-linjen. Projektet syftar till att skapa Italiens första vätgasdal. Det vätgasdrivna Coradia Stream-tåget uppfyller det europeiska målet att minska CO2-utsläppen med 100 procent till 2050.

Tåget blir Italiens första helt utan direkta CO2-utsläpp, utrustat med vätgasbränsleceller, och har en total kapacitet på 260 platser och en räckvidd på över 600 km. Avtalet undertecknades av FNM och Alstom i november 2020, och innefattar leverans av sex vätgasbränslecellståg till Trenord, med en option på åtta till.

Satsningen är en del av projektet H2ise0. H2iseO:s syfte är att utveckla en ekonomisk och industriell vätgasförsörjningskedja i Valcamonica. Med start inom mobilitetssektorn ska områdets energiomvandling initieras, och bidra till att en betydande del av lokal kollektivtrafik blir utsläppsfri.

1.
Det första tåget med noll direkta CO2-utsläpp i Italien utrustat med vätgasdrivna bränsleceller
260
En total kapacitet på 260 platser
600km
En räckvidd på mer än 600 km

De nya vätgasdrivna tågen baseras på modellen för Alstoms Coradia Stream regionaltåg med ett plan, producerat för den europeiska marknaden av Alstom i Italien. Det vätgasdrivna Coradia Stream-tåget kommer att bibehålla den höga komforten från den elektriska versionen, och ha samma driftsprestanda som dieseltåg, med en räckvidd på över 600 kilometer. Det vätgasdrivna Coradia Stream-tåget kan köras på icke-elektrifierade linjer som en ersättning för tåg som drivs med fossila bränslen.

"Ett projekt somrepresenterar betydande framsteg för hela järnvägssektorn och bekräftar Alstoms roll i attförutse och forma framtidens mobilitet med nya hållbara transportlösningar."

Michele Viale
VD för Alstom Italien och ordförande och VD för Alstom Ferroviaria

Andreas Gibelli, ordförande för FNM: "Dagens evenemang markerar en milstolpe i resan som FNM-gruppen påbörjade i november 2020 med H2iseO. Detta är ett innovativt projekt, somomfamnar sociala, ekonomiska, geografiska, miljömässiga och mobilitetsmässiga dimensioner,och det har stort värde ur hållbarhetssynpunkt eftersom vi kan använda den redan befintligajärnvägsinfrastrukturen genom att sätta nya vätgaståg i drift, vilka kan minska utsläppen, bidratill fossilfri mobilitet i dalen och säkerställa större komfort för resenärerna. Dessutom kommerskapandet av ett ekonomiskt och industriellt distrikt baserat på vätgas, som börjar med men intebegränsas till järnvägsmobilitet, att ha positiva effekter på ekonomin och sysselsättningen iområdet."

Michele Viale, VD för Alstom Italien och ordförande och VD för Alstom Ferroviaria:"Vi är stolta över att vara här i dag tillsammans med FNM för att presentera det förstavätgasdrivna tåget som kommer att tas i drift i det italienska järnvägssystemet. Ett projekt somrepresenterar betydande framsteg för hela järnvägssektorn och bekräftar Alstoms roll i attförutse och forma framtidens mobilitet med nya hållbara transportlösningar. Vätgaståget kommeratt vara huvudrollsinnehavaren i Italiens första vätgasdal, belägen i Valcamonica längs den ickeelektrifierade Brescia-Iseo-Edolo-linjen, och kommer att ersätta de nuvarande dieseltågen."

Hur vätgaståget fungerar

Den mellanliggande järnvägsvagnen som kallas "Power Car", där hjärtat av vätgasteknologinfinns, är huvudkällan till energi. Energi tillhandahålls genom kombinationen av vätgas (lagrad itankar) med syre från utomhusluften, utan att släppa ut CO2 i atmosfären. Högpresterandelitiumjonbatterier lagrar energin, som senare utnyttjas under accelerationsfaserna för att stödjaverkan av vätgascellerna och säkerställa bränsleekonomi.

 

Alstom™, Coradia™ og Coradia Stream™ er beskyttede varemerker i Alstom Gruppen.