Alstoms slutför moderniseringen av 270 tunnelbanevagnar – nu rullar sista vagnen från Västerås mot Stockholm

Press Contact Nordics

Johanna Svedin

Send an email
  • Alstom har uppgraderat totalt 270 vagnar av modell C20 till Stockholms tunnelbana

  • Projektet har pågått från 2017 och sysselsatt 110 montörer och 25 ingenjörer samt ett antal lokala underleverantörer i Västerås

  • Uppgraderingen innebär en förbättrad reseupplevelse genom att modernisera alla tunnelbanevagnar

27 februari 2023 Alstom, världsledande inom smart och hållbar mobilitet, har slutfört moderniseringen och uppgraderingen av 270 vagnar av modell C20 för Stockholms tunnelbana, i ett projekt som startade 2017. Nu lämnar den sista vagnen lokverkstaden i Västerås för att återvända till Stockholm, redo att tas i trafik.

Moderniseringen fokuserar på en omfattande återanvändning av material för miljö- och kostnadsbesparingar. Dessutom har planlösningen invändigt uppdaterats med en öppen design och en ny möblering, vilket underlättar snabbare på- och avstigning, samt nya system för passagerarinformation som förbättrar reseupplevelsen.

Maria Signal Martebo, MD Alstom Sweden

– För vår verksamhet i Västerås och för våra lokala underleverantörer har det här projektet spelat en stor roll, och sätter lokverkstaden i Västerås på kartan internationellt genom att visa vår expertis på området –

Maria Signal Martebo
VD för Alstom Sverige

– För vår verksamhet i Västerås och för våra lokala underleverantörer har det här projektet spelat en stor roll, och sätter lokverkstaden i Västerås på kartan internationellt genom att visa vår expertis på området, säger Maria Signal Martebo, VD för Alstom Sverige.

Projektet har drivits i nära samarbete med både Alstoms kund MTR och slutkunden SL.

Fakta om projektet

  • Alstom har uppgraderat totalt 270 vagnar av modell C20 till Stockholms tunnelbana.
  • Arbetet har genomförts i lokverkstaden i Västerås.
  • Projektet har pågått från 2017 och sysselsatt 110 montörer och 25 ingenjörer samt ett antal lokala underleverantörer i Västerås.
  • Uppgraderingen innebär återanvändning av material, upprustade säten och nya informationsskärmar, fler stänger att hålla sig i och fler trygghetskameror än tidigare.
  • Den nya öppna designen underlättar på- och avstigning.
  • Totalt har 27 540 stolar monterats, 110 160 skruvar använts och 240 kilometer kabel dragits.

Alstom är den största leverantören på den svenska tågmarknaden, med över tusen levererade tåg till de svenska järnvägarna och flera stora underhållskontrakt. Alstom leder också implementeringen av signalsystemet ERTMS i Sverige, både ombord och längs spåren, och levererar det nya nationella trafikledningssystemet för Trafikverket.

Alstom är marknadsledare inom järnvägstjänster och stödjer kunder under hela tillgångens livscykel med den bredaste portföljen av tjänstelösningar. Alstoms FlexCare Modernize-portfölj förbättrar och förlänger livslängden för rullande materiel med Life, Smart och Green moderniseringslösningar. Alstom tillgodoser ett brett spektrum av kundbehov inklusive att minimera livscykelkostnader, minska miljöpåverkan och förbättra passagerarnas komfort och tågprestanda. Alstom har moderniserat över 40 000 fordon runt om i världen.

Alstom™ and FlexCare Modernise™ are protected trademarks of the Alstom Group.

Over 320 Alstom trains in Sweden

Alstom Sverige

Read more