Alstom ska leverera 20 ytterligare Movia C30-tåg till SL

Download as PDF
Press Contact Nordics

Johanna Svedin

Send an email
  • Beställningen av 20 toppmoderna tunnelbanetåg kommer att utöka flottan till totalt 116 tunnelbanetåg

  • Designen av de nya tågen ger en tydligt förbättrad passagerarupplevelse, och är baserad på de existerande Movia C30

  • Alstom håller för närvarande på att slutföra leveransen av 96 tunnelbanetåg till SL

7 mars 2024 Alstom, världsledande inom intelligent och hållbar mobilitet, har tillsammans med SL (Storstockholms Lokaltrafik) nått en överenskommelse om en option för 20 ytterligare tunnelbanetåg av modellen Movia C30, enligt det befintliga kontraktet. Det första avtalet, som undertecknades 2013, inkluderade en beställning av 96 tunnelbanetåg med en option på ytterligare 80. Kontraktet har utökats, och Alstom kommer att leverera totalt 116 tunnelbanetåg eller 464 vagnar, som kommer att användas i Stockholms tunnelbanesystem.

C30-tunnelbanetågen körs för närvarande på den röda linjen i Stockholms tunnelbanesystem och ersätter gradvis de äldre C20-tågen på linjen. Dessa nya tåg är en del av en modernisering och kapacitetsökning för att möjliggöra för SL att transportera över en miljon passagerare dagligen. C30-tunnelbanetåget är nu godkänt för att användas på både de blå och gröna linjerna.

Maria Signal Martebo, MD Alstom Sweden

"Vi är stolta över att förse Stockholm med avancerade Movia C30 tunnelbanetåg, och mycket glädjande att ha fått se flottan växa."

Maria Signal Martebo
VD för Alstom i Sverige

"Vi är stolta över att förse Stockholm med avancerade Movia C30 tunnelbanetåg, och mycket glädjande att ha fått se flottan växa. Leveransen av dessa exceptionella tåg sker i ett utmärkt samarbete med SL. Stockholmarnas varma mottagandet av de nya tågen och dess design är också är verkligen ett fint erkännande", säger Maria Signal Martebo, VD för Alstom i Sverige.

Svensk design

Vagnarna, som är kända för sin robusta design, togs i bruk 2019. De är tillverkade i Tyskland, och designen beskrivs som skandinavisk" och innefattar många fina designelement. Till exempel har ventilationshålen under fönstren lekfulla inslag såsom datorspelsfiguren Pacman, kronor, hjärtan och spelsymboler, detaljer att upptäcka för pendlare på väg.

De nya vagnarna är lätta att känna igen för passagerare när de anländer till plattformen, med en modern ljus exteriör och distinkta framlyktor. Inne i vagnarna präglas interiören med förbättrad tillgänglighet, förbättrad belysning och ytor som maximerar kapaciteten under rusningstid.

Förbättrad tillgänglighet och passagerarinformation bidrar till kortare tider vid stationerna, eftersom passagerarna kan stiga på och av mer effektivt. Detta underlättar en smidig drift av C30-tunnelbanetågen.

Tågen är också kända för sin avancerade teknologi, och är utrustade med funktioner som så småningom kommer att möjliggöra förarlös drift. Tågen uppfyller stränga miljökrav, och fokuserar på energieffektivitet och materialval, inklusive ullsätesöverdrag som kommer från Sverige.

Alstom™ and Movia™ are protected trademarks of the Alstom Group.

Over 320 Alstom trains in Sweden

Alstom Sverige

Read more