Alstom säkrar underhållskontrakt med VR Sverige AB för X-trafik-tågen i Gävleborg

Download as PDF
Press Contact Nordics

Johanna Svedin

Send an email
  • Alstom har vunnit ett underhållskontrakt med VR Sverige AB – ny operatör för X-trafik i Gävleborgsregionen

  • Kontraktet, som träder i kraft i juni 2025 och sträcker sig över elva år, berör nio två- och trevagns X-trafiktåg

19 mars 2024 – Alstom, global ledare inom smart och hållbar mobilitet, kommer att underhålla X-trafiks flotta bestående av nio två- och trevagnståg. Underhållet sker genom VR Sverige AB:s nya kontrakt som operatör för X-tågen i Gävleborgs län.

Det elvaåriga kontraktet omfattar både drift och underhåll. Medan VR Sverige AB tar över rollen som operatör, kommer Alstoms verkstad i Gävle att hantera underhållet av X-trafiks tåg.

Maria Signal Martebo, MD Alstom Sweden

"Vi är stolta över vårt samarbete med VR Sverige AB och ser fram emot att fortsätta tillhandahålla vår expertis inom tågunderhåll, vilket säkerställer pålitlighet och effektivitet för passagerarna."

Maria Signal Martebo
vd Alstom Sverige

År 2023 förnyade Alstom sitt underhållsavtal med VR Sverige AB, som initialt värderades till cirka en miljard SEK och omfattade 30 regionaltåg under en tioårsperiod. Nu kommer Alstom dessutom att ansvara för underhållet av X-trafiks flotta bestående av nio två- och trevagnståg i modell Regina, som trafikerar sträckorna från Gävle till Ljusdal och Sundsvall.

"Vi är stolta över vårt samarbete med VR Sverige AB och ser fram emot att fortsätta tillhandahålla vår expertis inom tågunderhåll, vilket säkerställer pålitlighet och effektivitet för passagerarna. Vårt engagemang för att utveckla och underhålla en hållbar och högpresterande tågflotta bidrar till en grönare framtid för kollektivtrafiken," säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.

VR Sverige AB är en del av finska VR Group. VR Sverige ansvarar för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken, Skånes kollektivtrafik, och Östgötapendeln, Smålands järnvägsnätverk. I Stockholm driver VR Sverige bussar, spårvagnar och lokaltåg på uppdrag av SL, Stockholms kollektivtrafik. Det finska VR Group är Finlands järnvägsnätverk som har drivit tåg, bussar och spårvagnar i Finland i 160 år.

Alstom är den största leverantören till den svenska tågmarknaden, med över tusen tåg levererade till de svenska järnvägarna och flera stora underhållskontrakt. Alstom leder också implementeringen av ERTMS i Sverige, både ombord och längs spåren, och levererar det nya nationella trafikledningssystemet till Trafikverket.

Alstom är marknadsledare inom järnvägstjänster och stödjer kunder över hela livscykeln för tillgångar med det bredaste utbudet av servicelösningar. Alstoms FlexCare Perform underhållstjänster är anpassade efter kundens behov och operationella krav, från tekniskt stöd med reservdelar till helt utlagda underhållslösningar. Alstom underhåller över 35 500 fordon världen över och är en betrodd partner för service av både Alstom- och icke-Alstom-järnvägstillgångar.

Alstom™ and FlexCare Perform™ are protected trademarks of the Alstom Group.

Over 320 Alstom trains in Sweden

Alstom Sverige

Read more